Een blokkade is een ophoping, knoop of andere obstructie in het fijne stelsel van energiebanen van de mens. De energiebanen noemen we ook wel meridianen, wat feitelijk onzichtbare (maar wel meetbare) kanaaltjes zijn waarlangs “Chi” stroomt, de energie van de mens. De Chi kan door de knoop niet meer goed doorstromen. Hierdoor ontstaat er  aan de ene kant een te grote energie (irritatie en ontsteking) en aan de andere kant ervan te weinig energie (dysfunctie, vermoeidheid  en tekorten). De vergelijking met een dam in de rivier gaat hier goed op. Voor de dam stroomt alles over, na de dam droogt alles uit.

De obstructie bestaat uit opgeslagen en vastgezette informatie van lichamelijke, mechanische  aard en vaak ook van emotionele of energetische aard. Een blokkade ontstaat omdat de binnengekomen informatie niet strookt met de “fabrieksinstellingen”  van je ziel, je lichamelijke en je geestelijke systeem en daarom tijdelijk geparkeerd wordt. 

Oorzaken kunnen zijn:

Toxisch:

  • Sigarettenrook
  • Medicijnen
  • Straling

Ziekteverwekkers:

  • Virussen
  • Schimmels

Voeding

  • Kunstmatige zoetstoffen,  smaakversterkers
  • (te) bewerkte voeding
  • Intoleranties en allergieën
  • Te veel suiker enz.

Mechanisch

  • Lang zitten
  • Lang staan
  • Verkeerde beweging
  • Vallen, stoten, ongelukken

Emotioneel

  • Hoofd en hart niet op een lijn
  • Trauma
  • Voortslepende onvrede
  • Vastgezette emoties
  • Gestagneerde persoonlijke ontwikkeling

Mentaal:

  • Mening
  • Overtuiging
  • Aanname
  • Gedachte
  • Herinneringen

Een blokkade vormt zich vaak als een ware kluwen met lagen.

Een blokkade heeft effect op alle systemen van het menselijk lichaam, waardoor klachten van uiteenlopende aard kunnen ontstaan.

  • Bloedvaten: dicht geslipte aderen, aneurysma
  • Urogenitale stelsel: nierstenen, blaasontsteking
  • Stofwisseling: chronische vermoeidheid, verminderde opname vitaminen en mineralen, verminderde afweer
  • Houding en bewegingsapparaat: spierknopen, geblokkeerde wervels
  • Psyche: depressie, moodswings, niet vooruitkomen in het leven

Een blokkade treft de vitaliteit van het hele systeem van lichaam en geest en de wisselwerking ervan met de omgeving. De levendigheid neemt zienderogen af naarmate de blokkade omvangrijker is of in aantallen is toegenomen. Blokkades die op verschillende plekken gelokaliseerd zijn vormen graag met elkaar verbindingslijnen. Zo beïnvloeden en versterken ze elkaar. Er moet steeds meer gecompenseerd worden totdat dit niet meer lukt.

Veel blokkades zijn klein en zonder al te veel betekenis. Er zijn ook blokkades die grotere invloed hebben,  op het hele systeem. Deze zijn ontstaan tijdens betekenisvolle situaties die emotioneel of fysiek traumatisch waren, zoals nare opvoedsituaties, scheiding, ongelukken en natuurgeweld. Vaak is het emotioneel wel verwerkt, maar blijkt het lichaam dit nog vast te houden.

De omstandigheden waarin zo`n blokkade is ontstaan, wordt opgeslagen in het lichaam maar daarnaast ook als het ware ingevoerd als “zoekterm” ,in de hersenen. Daardoor kan je in situaties die gelijkend zijn meteen gealarmeerd worden. Vaak gebeurd dit te overvloedig, waardoor je continue op scherp blijft staan.

Het deel van de hersenen dat zich daarmee bezig houdt heet het RAS, het Reticulaire Activatie Systeem. Op het RAS kunnen gelukkig ook positieve zoektermen ingevuld worden, dat gebeurd bijvoorbeeld als je zwanger bent; het gevolg is dat je overal zwangeren ziet lopen.

Een voorbeeld van hoe een grotere blokkade kan ontstaan:  Je eet op zonnige dag een sinaasappel en plotseling gaat je telefoon, je hoort dat een geliefde oom is overleden. Omdat de shock te groot is om in één keer te verwerken, slaat je lichaam de informatie van de gebeurtenis lichamelijk op. De volgende informatie wordt in je RAS gezet: schrik, verdriet, dood, ringtone, sinaasappel, oom, stemgeluid, mooi weer enz.   

Vanaf dat moment koppelt je lichaam en je RAS shock en verdriet dus aan sinaasappel en mooi weer. Als je in het vervolg sinaasappels eet wordt daardoor de informatie geactiveerd die in samenhang daarmee is opgeslagen. Je weet dan waarschijnlijk niet waarom je je opeens vervelend begint  te voelen.

In mijn praktijk wordt de blokkade ontrafeld en uit elkaar gehaald. Dat gebeurd met de diverse methodes en technieken. Ik bekijk vanuit mijn vaktechnisch oogpunt welke aanpak op dat moment het beste past: NAET, homeopathie, Craniosacraal therapie enzovoort, vaak is het een combinatie daarvan.

De emotionele lading kan alsnog vrijkomen, vandaar dat mensen tijdens de behandeling soms huilen of trillen. Maar dat hoeft niet noodzakelijkerwijs zo te gaan. Het kan ook zijn dat het systeem van lichaam en geest zich juist heel stil en vredig voelt doordat de doorstroming van Chi hersteld wordt.

Soms is het nodig om alle informatie van een blokkade die is opgeslagen in het lichaam bewust te maken om alles goed op te kunnen ruimen. Het is heel verassend wat er dan uitkomt. Meestal doen we dit bij de blokkades waar je duidelijk meer last van hebt. Bijvoorbeeld een allergie, een angst of fobie of een vervelende situatie die je steeds weer opnieuw aantrekt in het leven.  

Het is niet moeilijk om alle informatie te krijgen die nodig is. Daarin speelt het zelfhelende vermogen een grote rol, en natuurlijk ook de rust die zo kenmerkend is voor de behandelingen in mijn praktijk. 

Het zelfhelende vermogen is de het vermogen en de kracht van de mens om weer beter te worden na een periode van ziek zijn of verlies van balans. In hoeverre ben je in staat om weer terug te veren naar een beter evenwicht?  Feitelijk gaat het niet alleen over beter worden, maar ook over beter blijven. Je zou het ook je “ vitaliteit” kunnen noemen.

Socrates zei 469 jaar voor christus dat dat er geen lichamelijke ziekte kon bestaan zonder de invloed van de geest. Tegenwoordig is wetenschappelijk bewezen dat hij daarin gelijk had, omdat de wijze waarop je denkt je fysieke biochemie beïnvloedt.

Als het zelfhelende vermogen ondermijnd is, dan kan de beste dokter, de duurste ingreep, het mooiste medicijn je niet beter maken. Niets van buitenaf kan ons daadwerkelijk beter maken, dat doet t lichaam zelf, met of zonder hulp van buiten af, afhankelijk van hoe vitaal we op dat moment zijn. Vandaar dat soms een behandeling helemaal niet aanslaat, of dat sommige mensen juist “wonderbaarlijk” genezen. In feite is er niets wonderbaarlijks aan, het lichaam weet kennelijk gewoon goed hoe het weer beter moet worden en ook heeft het er de kracht voor. Anderzijds kan de koek ook op zijn, en merk je dat je maar niet beter kunt worden van bijvoorbeeld iets kleins als een verkoudheid.

Het zelfhelend vermogen kan gestimuleerd, aangevuld en ook gestuurd worden.  Er blijkt wetenschappelijk bewijs te zijn dat dit kan. In het boek van Dr. Lissa Rankin, “Mind over medicine” lees je er meer over.”

Bruce Lipton heeft studie gemaakt naar hoe hetgeen je gelooft je DNA expressie beïnvloedt. Zijn boeken en lezingen zijn ook zeer de moeite waard. Iets meer esoterisch, maar niet minder belangrijk is het boek : “the field” van Lynne McTaggart.

Zonder de illusie te hebben volledig te zijn, kunnen we zeggen dat wat betreft het zelfhelende vermogen, ontspanning, zen, een sleutelrol vervuld. Vandaar dat mijn online programma hier ook over gaat. Behalve effecten op het veld en op je DNA, heeft diepe ontspanning effect op je zenuwstelsel. Door diepe ontspanning wordt namelijk een gedeelte van het zenuwstelsel actief dat we de parasympathicus noemen. Deze brengt genezing op gang en heeft een belangrijke, sturende en bepalende functie.

Het is de tegenhanger van de orthosympaticus, die actief is zodra we in actie zijn. Om in conditie te blijven hebben we die ook nodig, uiteraard.

De orthosympaticus en parasympathicus moeten met elkaar in een mooi evenwicht zijn, om te kunnen spreken van vitaliteit. de Oosterse geneeswijzen benoemen de parasympaticus  en orthosympaticus ook wel yin en yang. Het draait allemaal om balans daartussen.

De orthosympaticus (yang) richt zich op orgaanfuncties die we nodig hebben bij inspanning, activiteit en stress: de zweetklieren worden geactiveerd, de bloedvaten verwijd  de hartslag verhoogd, de longen worden geactiveerd, de alvleesklier en bijnieren eveneens. Gelijktijdig wordt de gehele spijsvertering geremd.

De parasympaticus (yin) draait dit alles om, en stimuleert juist de spijsvertering en de blaas en geslachtsorganen. Hij zorgt voor herstel van alles wat gebruikt is tijdens inspanning. Kapotte spiercellen worden gerepareerd, vitaminen en mineralen voorraden aangevuld, doorbloeding naar de spijsvertering wordt op gang gebracht enz.  

Yin en yang zijn als het ware de gaspedaal en rem. Bij activiteit of in bedreigende situaties geef je gas en in rust trap je op de rem.

Door westerse inzichten te combineren met oosterse wijsheid lukt het om het zelf-helend vermogen te activeren en te sturen. Er zijn heel veel therapieën en technieken die claimen ook op dit zelf-helend vermogen in te werken, maar ik heb gemerkt dat dit lang niet altijd ook echt zo is. Ik werk daarom alleen met technieken waar kwalitatief goede beroepsopleidingen op minimaal HBO niveau voor nodig zijn, zodat je goed onderzochte en beproefde methodes krijgt aangereikt.

Omdat contact een ander  belangrijk fenomeen is binnen het zelfhelend vermogen klink ik niet altijd als een gewone dokter. Een gewone dokter heeft het contact niet centraal staan. Hij kan je namelijk ook medicijnen voorschrijven zonder echt naar je geluisterd te hebben. Soms is dat ook prima natuurlijk, vooral als je zelf ook weinig tijd hebt, of liever niet wilt nadenken of wilt werken aan jezelf.

Ook de termen orthosympaticus/parasympathicus of yin en yang zal je niet gauw horen bij een gewone dokter. De samenhang van lichaam en geest wordt  in mijn spreekkamer altijd in het oog gehouden. Soms merk ik dat mensen dit lastig en confronterend vinden. Daarom ga ik hier zorgvuldig mee om.

Nog meer verassende inzichten wat betreft het zelf-helend vermogen:

  • Je kunt letterlijk dood gaan aan een diagnose die zwaar klinkt, zelfs als achteraf blijkt dat de diagnose onterecht gesteld is;
  • Een huisdier aaien of knuffelen met je partner is goed voor je gezondheid;
  • In een mooie inspirerende en vriendelijke omgeving wordt je sneller beter dan in een lelijke (ziekenhuis-)omgeving;
  • Humor krikt je zelf-genezend vermogen enorm op. Het is bevorderlijk voor het immuunsysteem.